Bara män på scenen – företagare reagerar

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags, på internationella kvinnodagen, satt ett gäng företagare i Luleå och undrade varför nästan alla föreläsare är män trots att halva befolkningen är kvinnor. Därför skapade dom en internet-sajt där dom listade en lång rad kvinnor som skulle vara lämpliga föreläsare.

Sajten heter ”experts.inswedishlapland.com” och på hade bara varit klar några timmar när nya anmälningar började rasa i

– Vi har fått en tillväxt från 150 till 450 namn på den här listan. Vi tror att det finns gott om lämpliga kvinnor som kan föreläsa, säger Josefin Hedberg som är en av initiativtagarna till listan.

”Kvinnor som alibi”

Liknande sajter finns sedan tidigare på nationell nivå men här har man inriktat sig på att lyfta fram kompetenta kvinnor i Norrbotten:

– Det är män som står på scenen och deltar i paneldebatter. Ibland är en kvinna med men ofta bara som någon sorts alibi, säger Johan Sjökvist som också varit med och tagit fram listan.

Nätverket

Ett argument som ofta framförs av dom som arrangerar föreläsningar är att det är svårt att få kvinnor att ställa upp.

– Man gör det lite enkelt för sig och går till sitt eget nätverk istället för att undersöka det verkliga förhållandet och arbeta aktivt för bättre balans mellan könen, säger Johan Sjökvist.

– Nu när den här listan finns har dom inget att skylla på längre, tillägger Josefin Hedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.