Foto: SVT

Bastubaletten ska ut på turné

Publicerad

Nu ska den omskrivna tv-serien Bastubaletten ut på en landsomfattande turné. – Det är med en skräckblandad förtjusning, säger Bengt Aili som ska vara med i föreställningen.

Tv-programmen handlade om män i Tornedalen som i en bastu samtalar om livet men också dansar balett i bastun.

Nu ska föreställningen ut i landet och i dag bjöd man på ett smakprov från föreställningen som har titeln ”Här dansar vi inte” som har premiär i Luleå om en månad.

Bengt Aili är en av de fem män som är med i föreställningen som är en fristående avläggare till SVT:s meänkieli-serie Bastubaletten. Han säger att det religiösa arvet från laestadianismen hämmat människor till att inte dansa.

– Det sitter djupt i oss att man inte ska åbäka sig. Jag tror att det är ett arv från den gamla tiden om att vara på sin vakt och hålla på sig. Och det är det vi försöker bryta upp och visa att vi kan så mycket mer än vi tror och att vi har känslor och erfarenheter inom så många områden.

”Skräckblandad förtjusning”

Nu ska ni på turné. Vad har du för förväntningar på den? 

– Det är med en skräckblandad förtjusning. Jag hade aldrig trott att det skulle bli så här. Men det här verkar vara så angeläget att gamla män dansar och har roligt tillsammans. Att man utmanar sig själv och är stolt över det, trots våra brister och anti-kroppsideal. Det verkar ha blivit en succé, säger Bengt Aili som skämtsamt nuförtiden kallar sig för ”balettare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.