Psykiatriska behandlingar via videolänk

Uppdaterad
Publicerad

Det blir psykiatriska behandlingar på distans via videolänk i Pite älvdal som en direkt konsekvens av landstinget skurit ned budgeten.

Landstingsledningen minskar budgeten för psykiatrin i Piteå med sex miljoner kronor i år och för i stället över resurser till psykiatrin vid Sunderby sjukhus.

Och det på grund av att fördelningsmodellen bygger på befolkningsmängden.

Ingen sägs upp

Enligt verksamhetschefen i Piteå, Ola Fritz, innebär det att sex pensionerade anställda inte kommer att ersättas och att åtta anställd a omplaceras.

–Ingen sägs upp, utan alla kommer att jobba kvar inom landstinget, säger han.

Ola Fritz menar att det blir en svår omställning eftersom det handlar om stora förändringar på kort tid.

–Den minskade budgeten i Piteå innebär att vi måste förändra vårt arbetssätt för att det ska fungera, men vi kommer att kunna bedriva en god och säker patientvård, säger Ola Fritz.

Behandling via videolänk

En av nyheterna är att det kommer att bli mer av gruppbehandlingar. En annan nyhet är att det från och med i höst ska bli psykiatriska behandlingar via videolänk.

–Man träffar sin läkare eller psykoterapeut ”live” så att säga en eller två gånger och sedan sköts behandlingen via videolänk.

–För de som bor långt bort, i Arvidsjaur eller i Arjeplog kan det här vara en möjlighet när man fått en relation till sin terapeut. Vi kommer att prova det här i projektform under hösten, säger Ola Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.