Kalix tar över naturbruksgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Både Kalix och Piteå kommuner är beredda att ta över naturbruksgymnasierna på respektive ort från landstinget. Ett avtal mellan Kalix och landstinget är redan klart.

Landstinget och Kalix är överens om att kommunen tar över naturbruksgymnasiet i Kalix där skogsnäring är inriktningen. Överenskommelsen innebär att övertagandet sker från första augusti nästa år och att personalen har rätt att följa med verksamheten till kommunen.

Viktig för skogsnäringen

För Anders Resin, rektor vid Kalix Naturbruksgymnasium är beskedet om att Kalix kommun tar över skolan från landstinget välkommet. Han menar att skolan också är viktig för skogsnäringen.

–Säg att det blivit något annat beslut så hade det blivit en dränering på utbildningen. Det finns en efterfrågan på 40-50 ungdomar till skogsindustrin generellt varenda år, säger Anders Resin.

Köper samtliga fastigheter

Avtalet innebär också att Kalix kommun köper samtliga fastigheter exklusive elevhemmet samt inventarier och att man förvaltar landstingets skogsinnehav enligt gällande skogsbruksplan och att samtliga skogsvårdskostnader och avverkningsintäkter tillfaller Kalix kommun. Dessutom fortsätter landstinget att lämna ett verksamhetsbidrag till kommunen under tre år.

Piteå avvaktar

När det gäller Piteå kommuns planer på att ta över Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn så kommer ett besked från kommunen att dröja till sista februari 2016. Orsaken är en pågående omstrukturering av kommunens gymnasieskola men Piteå kommun ser dock positivt på ett övertagande av Grans naturbruksgymnasium.

Landstingsstyrelsen formella beslut om Kalix kommuns övertagande tas i slutet av januari nästa år. Kommunen har i november för egen del redan beslutat om att man är berdda att ta över huvudmannaskapet för naturbruksgymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.