Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten säger att frågan om en gruvetablering i Kallak ligger på Bergsstatens bord. Foto: SVT

Bergsstaten: ”Ärendet ligger på vårt bord”

Publicerad

Bergsstaten har redan börjat jobba med Beowulf minings nya och kompletterade ansökan om bearbetningskoncession i Kallak utanför Jokkmokk.

Efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen ska underlaget inför en ansökan utreda påverkan av ett större område och inte bara själva gruvan.

Men Beowulf minings vd Kurt Budge menar att det redan är gjort och han hoppas på ett positivt besked om två till tre månader.

”På vårt bord”

Enligt bergmästare Åsa Persson har bolaget avgränsat hela gruvverksamhetsområdet på en karta och även utökat sakägarkretsen i Kallak.

Och det kan räcka för ett beslut.

– Ärendet ligger på vårt bord. Det betyder att det är under handläggning, att vi jobbar med det. Det ligger inte och väntar, men vi har inte fattat något beslut, varken om det behövs fler kompletteringar eller i själva sakfrågan, säger hon.

Kan det komma ett beslut från bergsstaten om två till tre månader som Beowulf mining hoppas på?

– Vi säger aldrig några tider på det sättet. Det är inte orimligt att vi tar det i år, men det är inte givet att det blir så heller. Men det beslut vi kommer med kan överklagas till regeringen oavsett om det blir ja eller nej, säger Åsa Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.