Sametinget diskuterar var parlamentsbyggnaden ska ligga. Foto: Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Beslutet om parlamentsbyggnaden kan fattas

Uppdaterad
Publicerad

Åtta kommuner har anmält intresse för placering av en framtida parlamentsbyggnad på just sin ort. Nu ska åtta bli ett.

– Min förhoppning är att vi går till beslut. Jag är så less på den här byggnaden, säger Sametingets talman Stefan Mikaelsson när ärendet ska hanteras på plenum i Trondheim.

De 31 sametingsledamöterna har nu åtta kommuner att välja på – Lycksele, Kiruna, Jokkmokk, Arjeplog, Östersund, Arvidsjaur, Malå och Vilhelmina – som var och en under förra plenum i Skellefteå fick visa upp sina förslag.

Sameradion och SVT Sápmi

– Enormt fina presentationer och seriöst arbete från kommunernas sida. Roligt för Sametinget att det är så många kommuner som ser fördelarna med att ha parlamentsbyggnaden på sin ort, säger styrelseordförande Håkan Jonsson till Sameradion  SVT Sámpi.

Känner sig luttrad

Ingen av orterna menar han skulle vara ett dåligt alternativ och ingen ort faller utanför ramen för att inte passa för en samisk parlamentsbyggnad.

– Har blivit väldigt luttrad i Sametinget, men det här är det mest oförutsägbara beslutet hittills, säger Samernas Anders Kråik.

Eftersom det inte finns något huvudförslag så kommer beslutet fattas utifrån de förslag som kommer upp i talarstolen.

– Tycker det inte är rättvist mot de kommuner som kommit med sina intresseanmälningar, tycker Paulus Kuoljok i Samelandspartiet som yrkar på återremiss.

Saknar vägledning

På plenum i Östersund förra året hade ledamöterna ett förslag att ta ställning till; huruvida Kiruna skulle bli ort för parlamentshuset eller inte. Ett förslag som inte upphävts.

– Kiruna är redan beslutat om, menar Ol-Johan Sikku i Min Geaidnu.

Trots det är dagens förslag till beslut att ledamöterna, utan vägledning från styrelsen, ska fastställa lokaliseringsort utifrån åtta alternativ.

Under vår valdebatt under Jokkmokks marknad fick de åtta partierna frågan om man ville att Kiruna skulle vara placeringsort.

Nej, svarade de fyra partierna Vuovdega, Landspartiet svenska samer, Min Geaidnu och Guovssonásti. Ja, svarade Samelandspartiet, Álbmut och Samerna. Medan sametingets största parti Jakt- och fiskesamerna inte svarade alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet