Biblioteken mot kvinnovåld

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteken i Norrbotten deltar i en internationell kampanj mot könsbaserat våld.

Igår berättade Nordnytt att polisen i Norrbotten är sämst i  landet på att klara upp våld mot kvinnor.

Samtidigt pågår just nu den internationella kampanjen ”16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld” där biblioteken i länet för första gången deltar via sina utställningar.

Kvinnovåldet i Norrbotten

-Jag tycker att det är jättebra att biblioteken deltar i kampanjen och för mig var det en nyhet att det finns böcker att låna som handlar om våld mot kvinnor, säger Emma Johansson från Råneå.

Även Anita Wallström Lindius från Luleå tycker att den här typen av kampanj gör nytta.

-Kampanjen gör så att man får sig en tankeställare. Sedan kanske den bidrar till att kvinnor som blir misshandlade vågar kliva fram och söka hjälp, säger Anita Wallström Lindius.  

Lyfter fram litteraturen

Den internationella kampanjen ”16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld” kommer att pågå till och med den 10 december. Bakom kampanjen står en rad organisationer som bland annat United Nations Women och organisationen Zonta International och nu även biblioteken i Norrbotten, som via utställningar informerar om våld mot kvinnor.

– Det här är ett sätt för oss att lyfta fram den litteratur vi har om kvinnomisshandel, men även ett sätt att vara med och spegla samhällsdebatten. Genom att delta i den här kampanjen hjälper vi till att synliggöra kvinnovåldet och min förhoppning är att fler vågar bryta tystnaden, säger Ann-Catrine Westerberg, områdeschef Luleå Stadsbibliotek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnovåldet i Norrbotten

Mer i ämnet