Foto: Privat

Misstänkt björnattack

Uppdaterad
Publicerad

En häst i Ersnäs utanför Luleå blev under natten till lördagen attackerad av vad som tros vara en björn.

När Elisabeth Greén skulle mata sina två hästar i hagen på valborgsmässoafton upptäckte hon att en av dem hade rivsår på sidan.

– Jag springer in och hämtar min sambo och sen upptäcker vi att det var sår på båda sidor, säger hon.

Såren fanns båda sidor av magen, på låren och baken vid sidan om svansen. På marken vid hästarnas vindskydd fanns spår av hästens svans och det var upptrampat på marken.

– Det såg tumultartat ut, jag kan tro att de blivit överraskade i vindskyddet.

Sannolikt en björn

Vid majbrasan samma kväll kom det på tal att hästen kan ha blivit anfallen av en björn. Senare fick Elisabeth också höra att en granne på andra sidan E4:an hade haft hästar som betett sig märkligt och oroligt natten till valborgsmässoafton. På måndagen kom en naturbevakare från Länsstyrelsen med hund för att titta till hästen, och det kan inte uteslutas att det rör sig om en björn.

– Hunden markerade ett spår som gick mot hagen där hästarna var, men jag kunde inte se nåt spår av själva björnfötterna. Men det var frusen mark då, ner mot tre minusgrader, och då blir det inga spår utav den, säger Alf Karlsson vid Länsstyrelsens fältenhet.

”Väldigt skärrade”

En teori är att björnen anfallit hästen genom att ta tag om den bakifrån, men att den då blivit sparkad  och sprungit till skogs igen. Hästen mår idag relativt bra efter omständigheterna.

– De var väldigt skärrade, och man märker att någonting har hänt. Hon har haft ont, senast igår kväll när vi plåstrade om henne. Men det är bättre än tidigare, säger Elisabeth Greén.

Det finns enligt Alf Karlsson inga andra rovdjur än björn här som kan orsaka skadorna, och det är uteslutet att hästen själv skulle kunna ha rivit sig i hagen. Familjen i Ersnäs är nu extra vaksamma.

– Man känner ju en viss oro att den ska komma tillbaka helt klart, jag har haft svårt att sova de senaste dagarna, säger Elisabeth. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.