Boden satsar på de ensamma

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler frivilliga samverkar för att bryta ensamheten i kommunen. Det handlar om uppsökande verksamhet hos ensamma invånare. 

Besöksverksamheten i Boden försöker motverka isolering och ensamhet genom att förmedla personer som vill göra en frivillig social insats med besök hos människor som behöver sällskap, vilket ofta handlar om äldre personer. 

Verksamheten är en samverkan mellan pensionärsföreningar, Röda korset, Svenska kyrkan och Bodens kommun. 

Det kan handla om promenader, pratstunder, kulturella aktiviteter eller att man utför ärenden tillsammans. 

Siv Nilsson, frivilligledare och besökare Foto: SVT

-När vi träffas så ger det mig lika mycket som de säger att det ger dem. Man får ju verkligen en relation med den man hälsar på, säger besökaren Siv Nilsson som är frivilligledare vid Besöksverksamheten i Boden.

Allt fler ensamma får besök

Den som får besök ska själv ha önskat det och det kostar inget. Men besökaren ersätter inte hemtjänsten.

Och på nio år har besöksverksamheten växt sig allt större, idag finns cirka 40 aktiva besökare. En del av dem besöker flera ensamma kommuninvånare. 

-Man möter ju verkligen ensamheten bland människor, på nära håll här i Boden, så jag har valt att besöka tre personer återkommande, säger besökaren Siv Nilsson.

Tystnadsförsäkran

Besökaren får utbildning i frivilligt socialt arbete och skriver på en tystnadsförsäkran. Sen får hen ett id-kort att visa upp vid besöken. 

Och åtagandet är oavlönat. 

Rikskänd professor föreläste

I veckan var alla 40 besökare i Boden, samt anhöriggrupper till äldre och personal vid dagverksamheten för dementa inbjuda till en föreläsning med Yngve Gustafson som är professor i geriatrik. Gustafson blev nationellt känd när han bland annat medverkade i SVT-programmet ”Sveriges bästa hemtjänst” 

Yngve Gustafson professor Foto: SVT

De som deltog fick många tips och råd att ta med sig när de möter de ensamma invånarna. 

-Boden verkar vara en kommun som kommit väldigt långt i sin besöksverksamhet jämfört med andra kommuner eftersom det finns så många frivilliga. Samtidigt har jag inte träffat alla gamla i kommunen och frågat dem. Men de frivilliga besökarna fyller en mycket viktigt funktion där exempelvis hemtjänsten inte hinner med. De kan ju verkligen ha en chans att upptäcka sådant som faktiskt kan rättas till eftersom de lär känna de här personerna på djupet. Det kan handla om allt från tokiga läkemedelsföreskrifter till brister i kosten, säger Yngve Gustafson.

Professorn varnar för:

*att äldre är mer hjärnsköra eftersom att deras nervsystem påverkas mer av läkemedel

*att främst äldre kvinnor diskrimineras hos läkarna då de ofta bara blir behandlade för sina symtom istället för att någon går till botten med orsaken.

*att många får läkemedel som blockerar dopaminet i kroppen vilket kan försämra en Parkinsondiagnos

*att läkarna är de största skurkarna bakom fallolyckor bland äldre eftersom de skriver ut läkemedel som förvärrar benskörhet, vilket leder till benbrott

*att många äldre blir ”kemiskt fastspända” i vården då man försämrar deras rörlighet med felaktiga läkemedelsföreskrifter

*Att morfinplåster ofta felaktigt skrivs ut till äldre vilket kan leda till allvarliga konsekvenser där den fysiska hälsan kraftigt försämras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.