Boendebrist drabbar biltestindustrin i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Att få en sovplats i Arjeplog den här tiden på året är nästintill omöjligt och i år är läget extra kritiskt. Vilket gör att biltestindustrin har svårt att växa ytterligare.

– I år är det en extrem situation när det gäller boendet. Vi har aldrig upplevt att vi haft för lite boende. Det är den stora skillnaden jämfört med tidigare år, säger Harald Fjellström, vd på Colmis i Arjeplog.

Biltestverksamheten är i full gång. Vilket betyder att Arjeplogs befolkning på drygt 2800 personer så gott som fördubblas den här tiden på året.

Arjeplog kan erbjuda runt 2800 kommersiella sängplatser på till exempel hotell, campingar och stugbyar. Utöver det hyrs runt 250 privata villor ut. Men detta är inte tillräckligt, då biltestindustrin växer stadigt. Boendebristen ställer nu till problem för biltestverksamheten.

– Vi kan ju definitiv inte marknadsföra oss mer och få hit mer kunder. Så enkelt är det. Det vi måste koncentrera oss på i branschen nu är att få fram mera boenden om vi ska växa, säger Harald Fjellström.

Svårlöst ekvation

Det finns flera orsaker till varför det blivit tuffare att få en sängplats i Arjeplog under den här tiden på året. Bland annat har biltestföretaget fått mer kunder samtidigt som det blivit fler event.

Och trots att lösningen på ett vis är enkel, blir det svårt då det bara är knökfullt under några veckor.

– Det är en gordisk knut att lösa eftersom säsongen är rätt så kort. Med alla hotellrum som finns, vi kan ju härbärgera hela Arjeplogs befolkning om vi vill, men inte under tolv månader på året. Det är klart att en kalkyl på ett hotell där du har beläggning tolv månader på året är enkel att få ihop. När säsongen är kortare är det tuffare, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.

Sa nej till hotellplaner

Tillväxtverket avslog så sent som förra sommaren investeringsstöd till ett hotellbygge i Arjeplog.  Anledningen är att myndigheten ansåg att ett nytt hotell inte skulle ha breddat marknaden och att marknaden var mättad. Speciellt då säsongen för biltestindustrin är så kort.

– Då gjorde vi bedömningen att ett ytterligare hotell inte skulle ha breddat marknaden utan att det var samma marknad man konkurrerade om. Men vi kan ha olika syn på detta, det var vår bedömning då. Det kan ändå vara aktuellt i framtiden att gå in i ett nytt hotell om det finns nya marknader och nya kunder, säger Göran Lättman vid Tillväxtverket.

Sex språk i matsalen

På kommunen har man inte gett upp kampen om fler sängplatser i Arjeplog. Britta Flinkfeldt säger att Tillväxtverket har planerat att komma upp till Arjeplog. Men den här gången vintertid.

– Jag vill att de ska när biltestverksamheten är som mest levande. När det vibrerar överallt. När restaurangerna är smockfulla av människor som pratar fem, sex olika språk och när hotellen är fulla, säger Britta Flinkfeldt.

Hon menar även att det är viktigt att se biltestbanan i sin helhet så att man får en bättre förståelse.

– Det här är och har varit en undanskymd verksamhet, men vill vi tala om den som ett nationellt intresse behöver man se branschen i sitt rätta element, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.