Bomb från andra världskriget

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Jirlind informationschef försvarsmakten säger att Röjdykardivisionen från Uddevalla är på väg till Haparanda.

Vid muddringsarbete i Torneälvens mynning ska de ha fått upp bomben i grävskopan.  När de upptäckt vad det var har de släppt ned den i vattnet igen.

-De gjorde helt rätt. Det är precis så man ska göra, säger Magnus Jirlind, informationschef på fjärde sjöstridsflottiljen.

Misstänkt bomb i Haparanda

Svar dröjer

Röjdykardivisionen finns i Skredsvik i närheten av Uddevalla och de ska köra med bil med utrustningen till Haparanda, så det tar lite tid innan de kommer fram.

-Det här är ingen utrustning man fraktar med flyg, så det tar lite tid innan de är på plats, men de håller på att packa grejer nu och sätter sig snart i bilarna, säger Magnus Jirlind.

Spränger under vatten.

Om det visar sig verkligen vara en bomb kommer de förmodligen att spränga den under vatten där de ligger.

-Om det finns risker att någon kommer till skada och för minimera miljöpåverkan så kan man transportera bort den och spränga på annan plats, säger Magnus Jirlind.

-Men de besluten tas efter analys av dykare på platsen.

Finns det risk för fler bomber?

-Det är rena spekulationer, men vi kommer självklart söka av området när vi är där.

Hur stor risk var det för den som fick upp bomben i grävskopan?

-Ammunition är ammunition och en bomb är en bomb, man ska inte hantera och röra vid såna här saker, men hur farligt det var vill jag inte spekulera om, säger Magnus Jirlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt bomb i Haparanda

Mer i ämnet