Foto: Emil Langvad/TT & Pontus Lundahl/TT

Stor brand på Alviksgården

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand uppstod tidigt på lördagsmorgonen i en biogasanläggning som ligger i anslutning till grisfarmen i Alvik.

Vid åttatiden på lördagsmorgonen uppgav Niklas Bergman, styrkeledare vid räddningstjänsten i Luleå att branden är på väg att självslockna under kontrollerade former.

Det finns inga uppgifter om att människor skadats i branden, eller risk för att allmänheten drabbas av röken. Räddningstjänsten är dock fortfarande kvar på platsen.

– Spridningsrisken är inte så stor. Det vi gör är att skydda intilliggande byggnader, säger Niklas Bergman.

Uppdaterat 09:20

Jon Moln–Teike, inre befäl vid räddningstjänsten, säger till SVT Norrbotten att det är oklart hur branden startade men att det är en biogasanläggning som brunnit och i den fanns en biogascister som rasat ihop.

– Just nu är det lugnt på platsen. Det är två stationer kvar som sysslar med efterarbete och att minska spridningen till övriga byggnader, men vi har kontroll på läget, säger Jon Moln–Teike.

Byggnaden ligger i anslutning till grisfarmen men grisarna befinner sig en bra bit bort från branden.

– Självaste grisfarmen är 100 meter från branden, så det är samma anläggning men de är frånskilda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.