Brann på årsdagen av midsommarkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Tyskmagasinen i Luleå som brann ner på morgonen var av stor vikt för Nazityskland. Militärhistorikern menar att det inte nödvändigtvis var en slump att magasinen brann ner just på midsommardagens morgon. – Om det är en olyckshändelse är det en väldigt stor slump.

Det är sommar 1941. Tyskland har precis påbörjat sitt anfall mot Sovjetunionen och kräver att en militär division ska få passera från Norge, via det neutrala Sverige in i Finland för vidare transport mot Sovjet. Efter hårda politiska diskussioner, det som kom att kallas Midsommarkrisen, beviljar Sverige transporterna den 25 juni. Samma dag påbörjar Engelbrechtsdivisionen passagen.

Exakt 75 år senare brinner Tyskmagasinen i Luleå ner.

Brand i tyskmagasinen

– Det känns väldigt olustigt. Om det är en slump, att det är en olyckshändelse, är det en väldigt stor slump, säger militärhistorikern Lars Gyllenhaal.

Tyskmagasinen användes för att förvara mat åt den tyska krigsmakten i norra Norge och Finland, samt foder för hästar och åsnor. Under kriget användes de år 1940-1943, och enligt Gyllenhaal förvarades värden för flera miljoner där.

– De var de största påminnelserna i Sverige om den tyska närvaron under andra världskriget, utan jämförelse.

Brandorsaken är på lördagen okänd.

– Om det är anlagt tror jag att de gjort det med anledning av midsommarkrisen, men det kan också vara slumpen, säger Lars Gyllenhaal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i tyskmagasinen

Mer i ämnet