Kirunaborna Lisa Dantoft och Johan Andersson. Foto: Lisa Dantoft/Johan Nyberg

Bröllopssällskap fastnade på fjället

Uppdaterad
Publicerad

Ett bröllopssällskap med 27 personer blev insnöade i Låktatjåkkastugan vid Björkliden när snöstormen slog till under helgen. Först under måndagen kunde de ta sig ned trots att det fortfarande blåste och snöade kraftigt. 

Kirunaborna Lisa Dantoft och Johan Andersson hade bestämt sig för att säga ja till varandra i något mer annorlunda miljö. Johan Anderssons släkt från Skåne skulle säkert ha upplevt förhållandena som exotiska i vanliga fall, men den här helgen blev extrem även för de mest fjällvana i sällskapet.

Under söndagen, dagen efter vigseln och bröllopsfesten, blåste det upp rejält och någon hemfärd nedför fjället kunde det inte bli tal om. 

– Det var helt kört att ta sig någonstans. Det blåste 35-40 meter i sekunden och det var inte bara i byarna. Det var förresten inga byar. Det var en oerhört kraftig ihållande vind, säger Johan Andersson. 

”Släkten fick tid att umgås”

Så vad gör man då en hel extra dag instängd i Låktatjåkkastugan?

Våra släkter fick gott om tid att umgås och jag måste ge cred till personalen som inte bara fixade mat utan även stod för underhållning. De hade satt ihop en tävling i På spåret för oss.

Under måndagen hade vinden avtagit och enligt Johan Andersson blåste det ”bara” tio-femton meter i sekunden när de åkte ner till Björkliden med skotrar. Det snöade fortfarande och leden var svår att följa när ledkäpparna hade blåst över på sina håll. 

– Om vi inte hade upplevt söndagen hade vi nog tyckt att det var riktigt dåligt väder. Nu kändes det rätt okej, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.