Brunvattensäsong i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det är allt annat än inbjudande att dricka kranvattnet i Kiruna just nu. Och det är en ännu otrevligare upplevelse att tappa upp ett bad.

Mot ett vitt badkar framträder säsongens vårvatten med all önskad tydlighet. Det har en distinkt grönbrun nyans som kan få den mest badsugne att backa. Hittills har det dock inte fäljt med någon påtaglig lukt eller smak på vattnet.

Så ser det ut varje vår i Kiruna, även om graden av missfärgning, lukt och smak varierar från år till år.

Michael Nilsson vid Kiruna kommunpartner, som ansvarar från dricksvattnet i Kiruna, säger att det är humuspartiklar, det vill säga partiklar från jord och växtlighet, som färgar av sig på vattnet.

Hamnar i Torneälven

– När det smälter i fjällen, skogarna och myrarna så letar det sig ned i älvdalarna  och hamnar i Torneälven där vi tar vårt råvatten, säger han.

Han säger att det inte är någon fara att dricka vattnet.

– Vi skickar vattnet regelbundet för kontroll och det är ett godkänt vatten, men med anmärkning. Det har varit så i massor av år och vi är tvungna att göra något, säger han.

”Landar i ett beslut”

Kiruna kommun har redan satsat tio miljoner kronor på försök och förutredningar för att åtgärda vårvattenproblemen. Nu är man nära ett beslut om att satsa ytterligare 69 miljoner av redan budgeterade medel på att till sist få ordning på problemet.

– Vi har jobbat i flera år på att hitta ett system som är bra och som är kostnadseffektivt. Nu ska vi alldeles snart få en presentation och jag tror att det kommer att landa i att vi tar ett beslut och vidtar åtgärder från hösten, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Byggstarten är planerad till 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.