På ett år har landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) kurser i engelska kostat en kvarts miljon kronor. Foto: TT/SVT

Buchts kostsamma kurser

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) från Haparanda har lagt en hel del skattepengar på att lära sig engelska.

På ett år har hans kurser i engelska kostat en kvarts miljon kronor. Det är ATL (Lantbrukarnas Affärstidning) som har gjort en granskning av Sven-Erik Bucht sedan han tillträdde som landsbygdsminister för två år sedan.

ATL har gått igenom hundratals kvitton. Fram träder, enligt tidningen, bilden av en minister som inte fuskar, men som kostar en hel del pengar.

Enskilda lektioner

Det som sticker ut mest är de språkkurser som ministern gått för att klara sitt nya uppdrag. Totalt tio fakturor från Företagsuniversitetet till en totalkostnad av 259 000 kronor har lämnats in sedan juni 2015.

– Medarbetare i regeringskansliet kan erbjudas enskilda lektioner i språk om det finns särskilda behov av att undervisningen anpassas till rätt nivå, uppger presskommunikatören Cajsa Holm på regeringskansliet till ATL .

Bucht tar ofta hyrbil

ATL har även  tittat på landsbygsdsministerns resor. Sven-Erik Bucht har också hämtat ut hyrbil på helger. Detta är tillåtet enligt regeringskansliets regler, just för att ministrar ska bo på andra platser än Stockholm. Sven-Erik Bucht har rätt att resa hem till bostaden i Tornedalen en gång i veckan.

Oftast tar han hyrbil från flygplatsen i Luleå till hemmet i Karungi, cirka 15 mil därifrån. Normalt kostar hyrbilarna 2 000-5 000 kronor per helg. ATL har granskat utgifterna för drivmedel och dessa visar inte att ministern skulle ha kört långa sträckor privat.

Extra dyrt ibland

Men landsbygdsministerns hemresor har ändå vid ett par tillfällen blivit dyra. Två helger har han haft hyrbil som kostat 17 000 och 19 000 kronor. Tur och retur med taxi hade kostat under 5 000 kronor.

Sven-Erik Bucht har avböjt att kommentera ATL:s granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.