Bulgarer har rest hem

Uppdaterad
Publicerad

Det började med misstanke om människohandel, men rubricerades senare som misshandel.

Bakgrunden är att ett 30-tal utländska skogsplanterare bott i ett tältläger på en strand i närheten av Harads. Egentligen kom de till Norrbotten för att plantera skog, men pengarna visade sig svårförtjänta

–De hade blivit lovade 25 euro för att plantera skog, men för åtta dagars plantering fick de bara 15 euro. Och när jobbet var slut så skjutsades de ut till Harads, berättar förundersökningsledaren Anette Krig.

Misstänkt människohandel i Norrbotten

Skogsplanteringen gav för lite pengar och då föreslogs att de skulle plocka bär. Bärtillgången var också dålig och då ska arrangören ha föreslagit att de skulle tigga istället. Där uppstod bråk, för många av dem i tältlägret ville inte tigga.

Tre personer har anmält att de blivit misshandlade, men då ingen försökt tvinga dem att stanna i Sverige ändrades brottsmisstanken till misshandel.

Nu har de tre personerna som anmält misshandel åkte hem till Bulgarien och därför är utredningen nedlagd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt människohandel i Norrbotten

Mer i ämnet