Ett 50-tal bybor deltog på Bolidens möte Foto: SVT

Bybor besvikna efter möte med Boliden

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens möte mellan gruvbolaget Boliden och de bybor som kommer att tvingas flytta från sina hem har väckt starka reaktioner. – Ovetskapen är som psykiskt terror för oss, vi vet ingenting om framtiden, säger Katarina Sundelin.

I går bjöd gruvbolaget Boliden Aitik in till möte om fastighetsfrågor för de närboende till Aitikgruvan. Orsaken är gruvbolagets utvidgning som påverkar byarna Sakajärvi, Liikavaara och Laurajärvi. Närmare 40 fastighetsägare hotas av gruvbrytningen och kan bli tvingade att flytta.

Drygt 50 förväntningsfulla bybor kom till mötet i hopp om att få information om tidsplaner, hur deras fastigheter ska ersättas och på vilket sätt Boliden ska värdera fastigheterna.

Boliden Aitik

”Som tortyr”

Men besvikelsen var stor efter mötet. Flera personer som SVT Nyheter Norrbotten talat med menar att Boliden inte kom med någon ny information.

– Jag har sällan varit så besviken som jag är nu. Återigen säger Boliden Aitik att ”vi väntar med besked”. De kan inte ens presentera en modell för hur de ska ersätta oss, vilket de borde veta. Det är för djävligt, det är som tortyr, säger Katarina Sundelin från Sakajärvi.

Boliden tysta efter mötet

Även Anna-Karin Nordvall är upprörd efter mötet.

– Ovetskapen är som psykiskt terror för oss, vi vet ingenting om framtiden. Barnen är oroliga, vi kan inte sova och är oroliga på nätterna. Det är en ohållbar situation, säger Anna-Karin Nordvall från Sakajärvi.

Även en del politiker dök upp på mötet.

– Vårt uppdrag här i kväll har varit att vara här och lyssna och ta till oss. Jag har antecknat och jag tar med mig, säger Eva Alriksson (M), kommunfullmäktige.

Birgitta Larsson från kommunstyrelsen var desto mer kritisk till mötets innehåll.

– Jag kan tycka att tiden går och man skjuter bara fram de olika förslagen, säger Birgitta Larsson (S), kommunstyrelsen Gällivare.

Boliden nekade SVT Nyheter Norrbotten från att vara med under mötet med motiveringen att man med hänsyn till de berörda ville hålla ett slutet möte. Boliden ville heller inte medverka på en intervju efter mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boliden Aitik

Mer i ämnet