Nu väntar Katarina Sundelin och många andra bybor på mark- och miljödomstolens beslut om Boliden Aitik ska få öppna gruva i Liikavaara, Gällivare kommun, eller inte. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Byborna väntar på gruvdomen: ”Ingen kommer kunna bo kvar”

Publicerad

I fem dagar har domstolsförhandlingarna pågått kring den omdebatterade gruvfyndigheten i Liikavaara, Gällivare kommun. Nu väntar drygt 40 husägare i tre byar på domstolens besked. Får Boliden ett ja kan byborna tvingas flytta från sina hem.

På fredagen avslutades förhandlingarna i mark- och miljödomstolen. Boliden Aitik hoppas få tillstånd för en gruvetablering som beräknas ha en livslängd på åtta år – medan de boende i byarna vill bo kvar i sina hem.

Nöjd med att få komma till tals

Katarina Sundelin är en av de bybor som är orolig över att hon tvingas lämna sitt hus som tillhört hennes familj i många generationer. Trots oron är hon nöjd över domstolsförhandlingarna.

Boliden Aitik

– Jag tycker att vi har ett fantastiskt system i Sverige – att jag, ”den lilla människan” – får komma till tals och att det är en myndighet och inte ett gruvbolag som bestämmer i frågan.

I klippet ovan kan du höra mer om vad husägaren Katarina Sundelin tänker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boliden Aitik

Mer i ämnet