Foto: SVT

Bygget av gatorna i nya Kiruna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av gatorna i nya Kiruna har stoppats. Orsaken: Tillstånd saknas och de har använt sig av gråbergsmassor som innehåller kvicksilver.

För att bygga gatorna i nya Kiruna avsåg Tekniska verken att använda sig av det gamla gruvfallet som innehöll kvicksilver i Tuolluvaaragruvan. Men bolaget väntade inte på miljökontorets beslut innan man började transportera ut massorna.

– Det är allvarligt att man inte inväntar ett beslut. Det vi vet hittills är att det är föroreningshalter som innebär mer än en ringa risk att använda, säger Kiruna kommuns miljöchef Anders Fjällborg till P4 Norrbotten.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Medveten om kvicksilver

Bolaget visste även om att massorna innehöll kvicksilver. Men halten ska ha varit så pass låg att massorna skulle kunna användas till utfyllnad av mindre känslig mark som vägar och parkeringar.

Mattias Forsberg, informatör vid Tekniska verken, förklarar även att det inte var planerat att använda de förorenade massorna till vägarna. I gruvan ska det ha funnits flera högar med gråberg och av misstag tog de fyllnadsmassor från fel hög, det vill säga den man saknade tillstånd för.

Nu ska Tekniska verken i Kiruna undersöka om det går att använda materialet och söka tillstånd från länsstyrelsen.

– I dagsläget vet vi inte om man måste sanera de gator som redan har material som kan innehålla kvicksilver, säger Forsberg.

Runt 10.000 ton kördes ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet