Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad cheferna David Öquist, Piteå, och Joakim Hedqvist, Luleå, har lärt sig under klimakterieutbildningen. Foto: Adam Berlin/SVT

Chefer i Luleå och Piteå pratar klimakteriet på fikarasten

Uppdaterad
Publicerad

Nu diskuteras klimakteriebesvär på fikarasten på företag i Luleå och Piteå. Det är en gemensam satsning för att uppmärksamma omställningen hos kvinnor.

– Bara under de här två veckorna har vi märkt en stor skillnad, säger David Öquist, vd på Sunpine.

Piteåföretaget Sunpine och Kreativgruppen, hemmastadda i Luleå, har slagit sina påsar ihop för att lära sig mer om hur klimakteriet påverkar arbetslivet.

”Verkligen varit lärorikt”

I tre etapper går utbildningen av stapeln där klimakteriecoachen Åse Borgeryd informerar chefer, ledare och medarbetare om hur kvinnor kan påverkas.

– Det har verkligen varit lärorikt. I min roll har det varit superbra att få en större förståelse för vad som egentligen sker. För man hör inte så mycket om klimakteriet annars, säger David Öquist.

Tryggare arbetsmiljö

Tanken med projektet som lyftes under ett slumpmässigt möte är dels att attrahera kvinnor, men också behålla dem på arbetsplatsen över tid.

– Vi identifierade att om vi kan lära oss mer om det här från samtliga håll på arbetsplatsen. Och då kan vi få en tryggare och mer hållbar arbetsmiljö, säger Joakim Hedqvist, verksamhetschef på Kreativgruppen i Luleå.

I klippet – hör vad cheferna har lärt sig under klimakterieutbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.