Sciencefiktionäventyr för barn på gång

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nordligast studio finns nu i Sävast utanför Boden. Och där ska Filmpool Nord spela in ett sciencefiktionäventyr för barn

Det var för ett år sedan som Filmpool Nord lämnade studion på Kronan i Luleå i samband med att området förvandlas till ett nytt bostadsområde. En ny lokal hittades i Sävast i Bodens kommun och under fredagen hölls en förhandsvisning i lokalerna som snart står färdiga. Samtidigt så presenterades sciencefiktionfilmen ”Alone in space”, som snart börjar spelas in i den nya studion.

Astrid Lindgren i rymden

– Det blir en sci-fi barn på svenska för barn som blir seriös. Det blir lite Astrid Lindgren i rymden, det vill säga hennes tematik, inte backa för de tunga frågorna samtidigt som man lägger in E.T och Aliens. Ett äventyr med djup i rymden för barn, förklarar filmens regisör Ted Kjellsson.

Filmpool Nords vd Susann Jonsson tycker det är kul att få testa den nya studion fullt ut:

– Det är ju ett projekt som kommer att testa allt här inne. Det är ju fantasi så det är litegrann ett drömprojekt. 

Rymdskepp byggs upp i studion

Regissören Ted Kjellsson bor i Skellefteå men har rötterna i Skåne och han har bland annat gjort actiondramat ”skrotarna” för SVT. Den nya sciencefiktionfilmen kommer till nittio procent att spelas in i studion där ett stort rymdskepp kommer att byggas upp: 

– Eftersom jag även är utbildad scenograf så vill vi ha riktiga grejor framför kameran, det blir blandat med gammal och ny teknik. Men så mycket som möjligt framför kameran så att barnen slipper spela framför en grön skärm, säger Ted Kjellsson.

Lyft för Boden

På plats var även Bodens kommunalråd som gladdes åt den nya studion:

-Det är ett steg i riktning mot de vi vill bygga upp med kreativa näringar och spelindustrin, samtidigt som vi ser det som ett fördjupat samarbete med Luleå.

I slutet av nästa år beräknas filmen ha premiär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.