Dåliga väderförhållanden försvårade fjolårets järvinventering

Uppdaterad
Publicerad

Den inventering av järv som länsstyrelsen i Norrbotten gjort har endast kunna fastställa 11 järvar med ungar. Det innebär en markant minskning jämfört med fjolåret då 34 järvföryngringar hittades.

– Ogynnsamma väderförhållanden med blida, regn och stormar under mars och april försvårade inventeringsarbetet avsevärt, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsens fältenhet.

Länsstyrelsen överväger nu att kommande säsong genomföra en mer omfattande spillningsinventering av järv än vad som tidigare skett. Målet är att individbestämma så många av länets järvar som möjligt.

– Vi kommer att titta på möjligheterna och därefter gå ut med mer information om tillvägagångssättet, säger Alexander Winiger.

När det gäller lo-stammen i länet är den stabil. Inventeringen visade på 28 lo-föryngringar. När det gäller varg så är antalet lågt i länet. Enligt DNA-analys har minst en varg uppehållit sig i länet under en del av säsongen 2015/16.  När det gäller kungsörnen så kunde länsstyrelsen konstatera 66 häckningar på de 250 kända kungsörnsreviren i länet. Av dem bedömdes 63 som lyckade, det vill säga att det hittades levande ungar. När det gäller antalet björnar så har 1546 prover på börnspillning skickat in och beräkning av björnstammens storlek ska presenteras under 2017.

Fakta om rovdjursinventeringen

Länsstyrelsen gör varje år en inventering när det gäller järv, lo och kungsörn. Även vargobservationer dokumenteras och björnstammens utveckling följs årligen genom den så kallade björnobsen samt vissa år genom spillningsinventering. Syftet med inventeringarna är att få ett underlag för rovdjursförvaltningen i länet och för den rovdjursersättning som utgår till samebyarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.