Därför får Salming vänta på sin gata

Uppdaterad
Publicerad

I Kiruna ska uppåt 50 nya gator få namn de närmaste åren. Men Börje Salming får vänta. Nu är det dags för Kirunas kvinnor att synas på skyltarna.

Tittar man på gatunamnen kan man tro att nästan alla betydelsefulla personer i Kiruna är av det manliga könet.  32 herrar finns representerade med sina namn och bara sju kvinnor.

De närmaste åren ska det byggas byggs ett nytt centrum och nya bostadsområden i samband med stadsomvandlingen. En särskild namnberedningsgrupp jobbar med att söka fram lämpliga namn för de 50-talet nya gatorna.

Kvinnorna kommer till stor del att ha företträde, men man får gräva djupt och den gamla historieskrivningen är inte till någon hjälp. Här finns mest män.

– Det svåra blir att hitta kvinnor och att hitta de vanliga människrona som har betytt något i människors liv, kvinnan som har jobbat 40 år i mjölkaffären eller något liknande, säger Mona Mattsson Kauppi, sammankallande i gruppen.

Vid LKAB:s nya bostadsområde i Luossavaara redan har några kvinnor tagit plats i de planerade gatuskyltarna. I nya centrum blir kanske någon man, men troligen inga fler politiker eller gruvpionjärer. Där planeras ett konsttema med tanke på att stadshuset ska innehålla ett länskonstmuseum.

Vilken chans har då Kirunas nutida kändisar som Åsa Larsson, Lars Törnman eller för all del Börje Salming?

– Det är synd att säga det, men tyvärr lever de. Enligt det som kallas god ortsnamnssed är det inte lämpligt att döpa efter nu levande personer. Man behöver avvakta i alla fall fem år och det är en praxis som vi har haft här i kommunen, säger Mona Mattsson Kauppi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.