Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför måste ishotellet ha brandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Det nya ishotellet i Jukkasjärvi måste ha brandvakter dygnet runt eftersom det saknas ett tillräckligt brandskydd. Men varför måste en byggnad i snö och is ha ett brandskydd?

Vi ställde frågan till brandingenjören Jon Moln-Teike vid räddningstjänsten i Kiruna kommun.

– Jag får ofta den frågan från mina kollegor i södra Sverige. Men vi har gjort ett flertal tester både 2012 och 2013 som visar att vi behöver något form av brandskydd. Det är primärt på grund av röken, det är ju den som dödar.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Vad är det då som kan ta eld i ett ishotell?

– Det är framför allt sängarna, alltså madrasserna, sovsäckarna och renfällarna. Det man är mest rädd för är att någon ska sängröka i en sådan här miljö.

Läs även: Nya ishotellet öppnade utan tillstånd

Frågan om ett brandskydd är ännu mer aktuell i det nybyggda Icehotel 365 som ska vara en beständig byggnad som inte bara består av snö och is.

– Det blir en mer hotellaktig byggnad och det kräver att man bygger enligt de regler som Boverket ställer på en sådan här verksamhet, säger Jon Moln Teike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Mer i ämnet