De belönas för sina prestationer

Publicerad

Cari Rörström, Björn Pettersson Thuuri och Soppero Sameförening får varsitt stipendium på 10 000 kronor av Kiruna kommun.

Slädhundsföraren Cari Rörström får Borg Mesch idrottsmedalj som årligen delas ut till ”den främsta idrottsutövaren/laget i Kiruna kommun”. Cari får det för att hon vann EM-guld 2016 i hård konkurrens i Norge i den öppna klassen för 12 hundar. Hon har tidigare vunnit EM–guld 2014 och 2005. Enligt motiveringen är hon ett bra föredöme för andra draghundsförare.

Björn Pettersson Thuuri får Lina Hjorts kulturstipendium som delas ut årligen för att ”premiera allmänkulturell insats inom Kiruna kommun eller frö att uppmuntra pågående verksamhet på det kulturella området”. Björn Pettersson Thuuri får priset för att han under många år har ideellt och professionellt utvecklat Kirunas musikliv genom festivaler och konserter.

Hjalmar Nyströms föreningsstipendium går till Soppero Sameförening för att föreningen främst jobbar med att främja arnens och ungdomarnas hälsa och fysik, men även de äldres. Föreningarna ordnar en mängd aktiviteter och gör, enligt kommunen, ett fantastiskt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.