Debatt om kulturens framtid i Piteå

Publicerad

En het kulturdebatt har rasat i Piteå under sommaren. Under onsdagskvällen möter företrädare för kulturföreningarna med politikerna för att diskutera hur man ska gå vidare.

Det började med att Ronny Eriksson meddelade att Krokodil ska stänga efter att familjen Eriksson under femton år har drivit stället helt ideellt, utan något stöd av Piteå kommun.

Krokodil som under lång tid varit en plattform och samlingspunkt för det lokala musiklivet.

Plötsligt stod en massa kulturföreningar i Piteå utan hemvist. På andra sidan gatan från Krokodil ligger allhuset Kalido. Ett slags kulturhus som byggdes för ett år sedan med konsthall och bildverkstad, men som helt saknar både scen och café – trots att de sakerna stod högst upp på önskelistan från föreningslivet när huset skulle byggas

Så färsvann Krokodil och en ganska infekterad debatt tog fart – om vilken skalags kultur politikerna i Piteå väljer att satsa på. Hur mycket går till byggnader och hur mycket till verksamhet? Och var finns stödet och visionerna för kulturen på grääsrotsgräsrotsnivå?

Under onsdagskvällen möter kulturföreningarna politiker från kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.