Detta har hänt: Tjärolyckan på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

IF Metall ansåg att olyckan hade kunnat kunnat undvikas. Men enligt tingsrättens dom hade SSAB inte brustit i sitt arbetsmiljöansvar på något sätt som haft betydelse för olyckan.

Det var i oktober 2013 när två män skulle tömma en cistern med tjära som olyckan inträffade. Männen befann sig i invallningen som fanns kring cisternen när något gick fel. En lucka öppnades okontrollerat och stenkolstjära rann ut.

Tjäran rann ut i cisternen på en minut och 20 sekunder och fyllde invallningen. De båda männen hann inte sätta sig i säkerhet utan drunknade innanför invallningen.

Tingsrättens bedömde i sin dom att olyckan orsakades av att nivåmätaren i tanken visade fel.  Mängden stenkolstjära i tanken var 4,5 meter istället för 1,6 som instrumenten visade. Tingsrätten säger också att luckan i cisternen skars upp för högt när de båda männen befann sig på marken nedanför och inte i en lyftkranskorg som det ursprungligen var planerat för.

Enligt tingsrättens dom hade ingen anledning att tro att tjärnivån var högre än 1,6 meter och det var meningen att männen skulle stå i en lyftkranskorg när de öppnade luckan. Med de parametrarna ansåg tingsrätten att drunkningsrisken var obefintlig.

Vidare skrev tingsrätten att någon eller några personer inom organisationen underlåtit att berätta om nivåmätningen i cisternen, men att inget visat att SSAB brustit i sina åliggande enligt arbetsmiljölagen när det gäller att systematisk planerna, leda, kontrollera och samordna verksamheten på något sätt som haft direkt relevans i förhållande till dödolyckan.

Facket, IF Metall, har tidigare varit mycket kritiska och ansett att olyckan hade kunnat förebyggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.