Northlands presskonferens var mycket välbesökt av media.

Se Northlands presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

-Det är ganska tufft att stå här i dag, säger Northlands vd Johan Balck, på presskonferensen i Pajala Folkets Hus.

-  Vi hade styrelsemöte i går och vi tog beslut om att stänga av produktionen och konservera den för framtiden för att kunna starta upp den igen, fortsatte han.

Enlig Balck fattades beslutet på ett styrelsemöte i måndags och redan på tisdagen avbröts brytningen av ny järnmalm. Lagren ska dock tömmas för att öka på likviditeten och bana vägen för en långsiktig finansiering.

Northlandkris

Två månader

-Vi har har för avsikt att starta upp produktionen igen. Samtidigt har vi tagit det tuffa beslutet att varsla samtliga anställda, säger Balck.

Gruvbolaget behöver nu en ny långsiktig finansiering och räknar med mer tydliga besked inom två månader.

-Gör vi det här på rätt sätt finns det bra förutsättningar att starta upp det här igen på rätt sätt, tillägger han.

Han gör dock klart att läget är långt från klart och att det fordras ”väldigt stora insatser” av investerare och industriella partner.

En viktig orsak till att det blir gruvstopp är att järnmalmspriserna har sjunkit med 15 procent bara de senaste veckorna. Enligt uppskattning handlar det om ett ras på närmare 40 procent under året.

”Korrekt beslut”

– Jag anser att det är helt korrekt. Jag står helt bakom styrelsens beslut, säger Northlands rekonstruktör, advokat Lars Söderqvist, på presskonferensen i Pajala.

Han tillägger att han fortsätter samtal med investerare och möjliga finansiärer om en långsiktig lösning på krisen.

Siktet är inställt på ett nytt avtal med alla parter.

Att ha skjutit upp beslutet om att stoppa produktionen var inte aktuellt, enligt Söderqvist. Då hade det enligt hans bedömning inneburit en stor risk för konkurs.

560 jobb

Northland varslar 270 personer, åkeriföretaget Cliffton Mining 191, och ytterligare 100 personer anställda hos olika entreprenörerer varslas.

Totalt handlar det om 560 personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkris

Mer i ämnet