Gruvdom överklagas av Naturvårdsverket

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket överklagar mark- och miljödomstolens deldom om LKAB:s planerade järnmalmsgruva i Mertainen mellan Kiruna och Svappavaara.

Naturvårdsverket anser att det finns risk för skador på myrområdet Rautas, som ingår i EU:s nätverk för skyddade områden, Natura 2000.

I Mertainen handlar det om risken för att grundvattennivån sänks och att myren påverkas. Naturvårdsverket anser att LKAB bör komplettera sin ansökan med geoteknisk utredning.

Gruvbrytning i Mertainen

LKAB behöver pumpa bort grundvatten för att kunna bryta malm i dagbrottet. Bolagets egen utredning visar att detta inte kommer att påverka myren i Rautas som ligger på andra sidan Europaväg 10. LKAB har bland annat gjort beräkningar, men till exempel inte någon markradarundersökning som skulle kunna visa på sprickzoner i berget.

– Sprickor innebär en större risk för att grundvattennivån sänks i det skyddade myrområdet. Om det händer finns risk för att värdefulla naturvärden i myren skadas och det strider mot EU:s lagstiftning, säger Måns Cederberg, miljöjurist på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande

Efterlyser skyddsåtgärder

Mark- och miljödomstolens tillstånd innehåller villkor om att LKAB ska infiltrera vatten till Natura 2000-området om grundvattennivån skulle sjunka. Det är inte en bra lösning, enligt Naturvårdsverket.

 – Det är en annan kemisk sammansättning på det vatten som skulle infiltreras jämfört med det vatten som kommer till myren idag. Det är ett mindre näringsrikt vatten och processen med infiltration skiljer sig också i övrigt från de naturliga förhållandena, vilket skulle påverka de livsmiljöer och arter som ska skyddas, säger Måns Cederberg.

Höga beviskrav

Natura 2000-lagstiftningen är gemensam för hela EU och innebär höga krav på underlag och utredningar i ärenden som kan påverka ett Natura 2000-område. Det handlar inte bara om verksamheter inom ett Natura 2000-område utan också åtgärder som ligger utanför området men påverkar det. Precis som i Rautas. En domstol kan inte ge tillstånd till en verksamhet om det är oklart om ett Natura 2000-område i närheten kan skadas, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Mertainen

Mer i ämnet