Dubbellärare ska förbättra studieresultat

Publicerad

Mer hjälp och uppmärksamhet till varje elev och en tryggare och mer stimulerande arbetsmiljö för lärarna. Det är tanken bakom det dubbellärarsystem som man har infört på Högalidsskolan i Kiruna.

Årets Pisaundersökning som presenterades under tisdagen visar en klar förbättring av svenska elevers kunskapsnivåer jämfört med tidigare mätningar. Samtidigt pågår många projekt för att ytterligare höja studieresultaten.

Högalidsskolans system med två lärare i klassrummet är så nytt att det inte har hunnit utvärderas ännu, men de lärare vi har pratat med är samstämmigt positiva.

Fler ögon och öron

En uppenbar fördel som nämns är att det är fler ögon som ser och fler öron som hör eleverna.

– Men vi lärare kan också hjälpa och stötta varandra eftersom det blir ett sorts kollegialt lärande. Man kan tipsa varandra om både vad man gör bra och vad man gör mindre bra, och det gynnar ju eleverna i slutändan, säger Marie Johansson som leder en lektion tillsammans med Carola Smedqvist när vi besöker skolan.

De är behöriga i olika ämnen och har huvudansvaret för lektionen där de har ämnesbehörighet. De anser ändå att kollegan ändå blir en fullvärdig resurs i klassrummet.

– Vi har jobbat så många år nu att vi har kunskaperna i de olika ämnena. Jag tycker också att vi har ett bra samspel mellan oss, säger Marie Johansson.

Mer nöjda elever

Stephanie Alves och Florens Bergenstråhle i årskurs sex tycker att det har blivit bättre ordning i klassummet och bättre kontinuitet i undervisningen.

– Om någon av dem är sjuk så kan den andre ställa upp, säger Florens Bergenstråhle.

Tvålärarsystemet på Högalidskolan infördes fullt ut i årskurs ett till sex inför det här läsåret. Enligt rektorn Katarina Wedegren får man ihop det tack vare att man inte behöver ta in extraresurser eller vikarier.

– Det är väl alla skolledares dröm att man ska kunna ha det så här. Vi lär oss tillsammans och vi jobbar ihop. Det är klart att vi ska kunna vara två lärare i varje klass. Det är ju egentligen inget kontroversiellt alls, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.