Köpet av bostadsrätterna påverkar redan marknaden

Uppdaterad
Publicerad

För ett par veckor sedan blev en ovanlig fastighetsaffär klar i Kiruna. En hel bostadsrättsförening med 138 lägenhetsinnehavare sålde sina lägenheter till LKAB – för mer än dubbla marknadsvärdet. Det har redan gett effekter på bostadsmarknaden.

Kiruna ligger bostadsrättspriserna ganska lågt jämfört med rikssnittet. Under 2016 var snittet per sålda kvadratmeter 9 162 kronor. När LKAB köpte de 138 bostadsrätterna i kvarteret Ortdrivaren blev grundpriset 22 500 kronor per kvadratmeter.

Tanken är att det ska räcka till en nyproducerad bostadsrätt  när sådana så småningom börjar byggas.

– I framtiden tror vi att bostadsmarknaden när det gäller bostadsrätter kommer att bestå till stor del av nyproducerade bostadsrätter och de kommer att ligga på högre intervaller, säger Linus Niva, samhällsomvandlare vid LKAB. 

Är det utifrån de förmodade priserna som ni har prissatt de här lägenheterna?

– Ja, bland annat. Men framför allt är det utifrån en dialog med föreningarna. Det är den här nivån som krävs för att vi ska komma överens, säger Linus Niva.

Pengar till bostad i Stockholm

Frågan är vad affären gör med den lokala bostadsmarknaden i Kiruna.  Det beror förstås en del på hur de 138 säljarna gör – som med Kirunamått mätt har fått mycket pengar på fickan.

SVT Nyheter Norrbotten pratar med två olika före detta bostadsrättsinnehavare som har skilda planer:

– Vi har privatköpt boende i Stockholm, säger Tuomu Huurinainen.

– Vi ska använda pengarna till ett nytt boende i Kiruna, men pengarna till en ny lägenhet kommer inte att räcka när vi har betalat skatten, säger Sigurd Pekkari.

”Det är en säkerhet”

Kvarteret Ortdrivaren är bara den första i en rad bostadsrättsföreningar som LKAB måste lösa in på grund av gruvans utbredning. Mäklaren Peter Barsk tror att affären till att börja med gör marknaden mer stabil. 

Då har han i åtanke att man faktiskt skänkte bort bostadsrätter i Kiruna för 15 år sen.

– Det  borde kännas som en säkerhet naturligtvis om man har ett företag som LKAB som kommer att köpa in bostadsrätterna vart efter.

Hur prisdrivande blir den här affären på den övriga bostadsrättsmarknaden? 

– Den kommer att ha betydelse, men det är alltid svårt att veta hur mycket.  Ifjol hade vi en tio procentig uppgång på bostadsrätterna, säger Peter Barsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.