Efter lagändringen – utvisad bor i källare

Uppdaterad
Publicerad

58-årige Abdullah Hassan Ibrahim har fått ett definitivt utvisningsbeslut. På bara några veckor har mycket förändrats i hans liv.

När SVT Norrbotten träffade honom för tre veckor sedan bodde han i en av Migrationsverkets lägenheter. Men den 1 juni trädde en ny lag i kraft som säger att alla över 18 år blir av med både boende och dagsersättning direkt vid ett definitivt utvisningsbesked.

Tidigare fick man behålla båda delarna tills man lämnade Sverige. Anledningen är att regeringen vill att fler asylsökande ska vilja återvända hem.

#flykt

Släktingar ställer upp

Lagändringen gjorde att Abdullah Hassan Ibrahim blev utan boende. I dag bor han i en källare hos sin sina släktingar i Älvsbyn.

– Han har haft tur att vi finns. Vi kunde inte lämna honom ute på gatan. Jag tänker på alla här som inte har några anhöriga, säger Mona Ibrahim, som är Abdullah Hassan Ibrahims brors fru.

Enligt Mona Ibrahim har Migrationsverket sagt att de inte kommer att tvinga Abdullah tillbaka till Eritrea, men han kommer inte heller att få hjälp då han nu vistas i Sverige utan laglig rätt.

Lagändring av rätt till bistånd

Sedan den 1 juni har den som har sökt asyl och fått ett definitivt beslut om avvisning eller utvisning inte längre rätt till boende och dagersättning från Migrationsverket. Tidigare hade en utvisad person rätt till boende och dagsersättning tills hen lämnade landet.

I region nord, som sträcker sig från Kiruna till Sundsvall, har 194 personer från vecka 22 till vecka 25 fått avslag, alltså att de inte längre har rätt till bistånd som till exempel dagsersättning och boende.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet