Foto: Björn Sundgren

Efter stormen – så stora blev skadorna

Uppdaterad
Publicerad

I början på juni drog en storm fram över länet. Uppemot en halv miljon kubikmeter skog blev skadad eller förstörd, enligt Skogsstyrelsen.

Den åttonde och nionde juni drog ett rejält oväder in över Norrbotten. Bland annat blåste en hel hytt av på en bilfärja på Bohedenleden i Överkalix. En annan person fick 30 tallar fällda på tomten.

Svår utredning

Nu har Skogsstyrelsen gjort en uppskattning om hur stora skadorna blev, rapporterar Piteå-Tidningen. Det har varit svårt att göra en säker utredning men efter en avstämning med skogsbruket handlar det om en halv miljon skogskubikmeter, skriver tidningen.

Storm i Norrbotten

”Mindre skador än befarat”

Det var den norra länsdelen och Tornedalen som drabbades hårdast av stormen.

– Skadorna är mindre än vad vi befarade precis efter stormen. Framförallt är det hyggeskanter, nygjorda gallringar och fröträdställningar. Det vill säga skog som är mer stormkänslig som skadats, säger Anders Lindqvist skogskonsulent på Skogsstyrelsen till Piteå-Tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storm i Norrbotten

Mer i ämnet