Vikström berättar att allt fokus lades på Kaj Linna ganska tidigt i mordutredningen. Ett vittne hade pekat ut honom som den skyldige och det faktum att Linna lämnat landet gjorde åklagaren allt mer säker på sin sak; ”När jag pratade med åklagaren så var han inne på linjen att det fanns en gärningsman och det handlade bara om att han skulle gripas så skulle det här vara klart”, säger Vikström. Foto: SVT Nyheter/TT

”En mördare kan gå fri”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fokus lades på att få Kaj Linna fälld efter morden i Kalamark – och interna stridigheter inom polisen sinkade utredningen. Det hävdar Ivan Vikström, som var ansvarig utredare när morden begicks.

Han är kritisk till att åklagaren inte förhörde sitt nyckelvittne mer ingående.

– Det handlade bara om att Linna skulle gripas så skulle det här vara klart, säger han.

– Det må hända att han [Kaj Linna] kanske var gärningsmannen, men han dömdes ju på väldigt lösa boliner, säger tidigare biträdande chefen vid Länskriminalen i Norrbotten, Ivan Vikström.

– Vi hade inga bevis mot honom.

Kalamarksmordet

Djupa konflikter

Ivan Vikström var den som höll i mordutredningen den första tiden. Han var då biträdande chef för länskriminalen i Norrbotten. Men samarbetet i gruppen fungerade inte. Djupa konflikter påverkade, enligt honom, utredningsarbetet.

– Mycket energi gick åt till att bemästra den situation jag hamnat i. Konflikten mellan mig, några av mina medarbetare och i viss mån även åklagaren låg den här utredningen i fatet, säger Vikström.

Han påstår att de interna stridigheterna hade pågått i nära tio års tid att de nådde sin kulmen just under Kalamarksutredningen.

Efter en dryg månad valde dåvarande polisledningen att lyfta bort Ivan Vikström från sin ansvarspost. En annan chef tog över och Vikström blev senare sjukskriven och kom aldrig mer tillbaka fullt ut i arbete.

Mobbning och kränkande särbehandling

Konflikterna på Länskriminalen fick så småningom sitt efterspel. 2009 fick Ivan Vikström upprättelse. Vållandenämnden slog fast att han under en längre tid utsatts för mobbning och kränkande särbehandling. Han fick skadestånd och en offentlig ursäkt av ordföranden i Polisstyrelsen i Norrbotten.

– Jag har mått väldigt dåligt av det här, och när jag frågade Länspolismästaren Håkan Karlsson om inte också han ville ge mig en ursäkt fick jag till svar att ”nu blickar vi framåt”. Jag har tagit väldigt illa vid mig och lider fortfarande av det som har hänt.

Varken Vikströms tidigare chef Harry Nyman, tidigare länspolismästaren Håkan Karlsson eller åklagaren i målet, Mikael Lundqvist, vill idag bemöta Ivan Wikströms påståenden.

Allt fokus på en misstänkt

Vikström berättar att allt fokus lades på Kaj Linna ganska tidigt i mordutredningen. Ett vittne hade pekat ut honom som den skyldige och det faktum att Linna lämnat landet gjorde åklagaren allt mer säker på sin sak;

– När jag pratade med åklagaren så var han inne på linjen att det fanns en gärningsman och det handlade bara om att han skulle gripas så skulle det här vara klart, säger Vikström.

Trots att det saknades teknisk bevisning och vittnen från mordplatsen fälldes Kaj Linna till livstids fängelse för mord i både tingsrätten och hovrätten. Sedan dess har han drivit en enträgen kamp för att frias från misstankarna. Han har aldrig gått med på en permission och inte ansökt om tidsbestämt straff. Allt fokus har legat på att bli frikänd.

Linna har beviljats resning

I torsdags stod det klart att Högsta domstolen har beviljat Linna resning efter tolv och ett halvt år i fängelse. Om han får rätt är han den som avtjänat längst tid i svenskt fängelse för att sedan frias.

– Jag har inget förtroende för åklagarens kronvittne. Absolut inte, säger Ivan Vikström.

– Jag var ju inne på att den personen skulle höras mer ingående men det ville inte den personal som jag hade med mig från Luleå och det tyckte inte åklagaren heller, säger Ivan Vikström som tycker att det är beklagansvärt att det har gått som det har gått med det här ärendet.

– Tingsrätten och hovrätten måste ha lite funderingar i det här läget.

Kan det vara så att en mördare går fri?

– Ja, tyvärr kan det vara så. Med facit i hand är det stor risk för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet