”En till två dagar för att invadera Norrland”

Uppdaterad
Publicerad

Ett rysk anfall mot Sverige skulle komma som en total överraskning och det skulle ta en till två dagar att invadera Norrland, enligt generalmajor Björn Andersson, sekreterare i kungliga krigsakademien.

Han var en av dem som på torsdag kväll föreläste på Vetenskapsakademien i Luleå om hotet mot Sverige och om att en rysk invasion inte är osannolik.

–  Syftet är väl att återskapa ett stor-Ryssland där man har kontroll över sina grannländer på ett eller annat sätt, sade han.

”En till två dagar”

Hans föredrag hade rubriken ”Hur kan ett framtida angrepp gå till?”

– Ryssland kan inte mäta sig med ett mobiliserat Nato och därför skulle en invasion komma så överraskande att vi själva i Sverige inte har rustat oss på något sätt, sade Björn Andersson.

Hur lång tid skulle det ta att invadera Norrland?

– Ja, säg en till två dagar. Samma tid gäller för Gotland och södra Sverige.

”Ingenting står emot”

Men först måste Ryssland ta sig igenom Finland.

– Om det går bra så går det på en till tre dagar och sedan står de vid svenska gränsen och då går det snabbt. Det finns egentligen ingenting som kan stå emot häruppe längs alla vägsystem.

– Det krävs en ordentlig upprustning av försvaret för att vi ska kunna möta ett ryskt an grepp på alla sätt han kan komma på, sade Björn Andersson .

Han hoppas ändå att  Sverige i så fall ska få hjälp att försvara sig.

–  Vi förutsätter att  vi kan försvara oss med hjälp av vänligt sinnade länder om det skulle gå så långt, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.