En timme mörker – och sedan då?

Uppdaterad
Publicerad

Halv nio på lördag blir marsmörkret lite tätare när årets ”earth hour” får många att släcka lamporna. Men tiden och framstegen börjar springa ifrån kampanjen, anser Rikard Linde på den gröna tankesmedjan Fores.

Earth hour sjösattes av Världsnaturfonden WWF 2007. Rikard Linde delar organisationens bild av att symbolhandlingen signalerar till politiker att väljarna kräver att de bryr sig om klimatet.

-Det är väldigt hög tid att formulera den idén på nytt, utifrån en bild som stämmer överens med hur det faktiskt ser ut, säger Linde.

Han är programchef på Fores, en tankesmedja med grön och liberal profil. Där är bilden att mycket har hänt och att grön energi står på randen till att bli det normala, medan fossila bränslen snart är undantaget som får försvara sig.

IT-jättar som Google och Apple äger redan sin egen vindkraft, av rena företagsekonomiska skäl. I en värld där priset på solenergi rasar för varje månad är det dags för ett nytt uttryck för earth hour, resonerar Linde.

-Det där är ett glapp mellan hur det är i dag och hur vi uppfattar det. Det är inte klokt, faktiskt.

Frågan är vad som kan bli nästa globala initiativ.

-Det kommer från någon med hyfsat bra förståelse för hur vi tänker och känner, säger Rikard Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.