Foto: Johan Nilsson/TT

”Ett av få grövre brott vi inte löst”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att grövre brott som rån och misshandel inte blir lösta i Norrbotten. Detta enligt Aron Backman, chef för brottsutredningar i Piteå Älvdal.

För sex år sedan blev Lena och hennes man rånade och misshandlade i sitt eget hem mitt i natten i Piteå. Paret blev av med dyrbara klockor, datorer och kameror för nära en miljon. Brottet är fortfarande ouppklarat.

–Rånet varade i flera timmar. Vi blev misshandlade och dödshotade flera gånger. Först en timma efter att rånarna stack kunde jag bryta mig loss, säger Lena.

LÄS MER: ”Vi fick vårt liv förstört”

Personen som var chef för brottsutredningar då rånet inträffade har gått i pension. Aron Backman, chef för brottsutredningar i Piteå Älvdal, säger till SVT att han har dålig kännedom om ärendet och vill enbart utala sig generellt.

–Generellt sett har vi löst de flesta ärenden som liknar detta. Det här är ett av få grövre brott som vi inte har löst. Jag tycker vi är ganska framgångsrika med grövre brott, säger Aron Backman.

I år har det gått sex år sedan Lena och hennes man blev rånade i sitt hem i Piteå. Enligt polisen är tiden oerhört viktig om ett brott ska kunna lösas.

–Generellt sätt är det så att går det lång tid blir det svårt att lösa ett brott. De klassiska 48 timmarna är viktiga och att vara på brottsplatsen och se vad man kan få för spår, säger Aron Backman, chef för brottsutredningar i Piteå Älvdalen.

Lena är ett fingerat namn.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.