EU-parlamentariker: ”Inte så oväntat”

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) menar att terrorangreppet på Bryssels internationella flygplats inte var oväntat och att folk måste förstå att det är på allvar nu.

EU-politikern Peter Eriksson från Norrbotten flög hem från den internationella flygplatsen utanför Bryssel sent i går kväll.

Och i dag inträffade bombattentatet i ankomsthallen där flera personer dött och skadats i explosionerna.

Terrorn i Bryssel

”På riktigt nu”

Men Peter Eriksson är alltså inte förvånad över att det har hänt.

– För oss som jobbar i Bryssel är det här inte så oväntat. Det har varit en hög beredskap, många polisaktioner och militärer på gatorna och terrorister som jagats ända sedan attackerna i Paris, säger han.

Peter Eriksson menar att folk måste förstå allvaret i situationen.

– Vi måste inse att det här är på riktigt. De terrorhot som är kopplade till kriget i Syrien, som pågått i fem år, är sådant som påverkar även oss i Sverige, säger han.

Fler kontroller

Peter Eriksson tror inte att svenskar förstått vad det handlar om.

– Vi har varit lite naiva, speciellt i Sverige. Vi har sett flyktingströmmarna, men i Frankrike och Belgien har man drabbats av terrorattacker som direkt påverkar samhället och militärer med automatvapen som står överallt i högsta beredskap,

Vad händer nu?

– Ja, det är svårt att säga, men en effekt i Belgien och Bryssel är att det kommer att bli ännu mer bevakning av gator och torg och andra platser av poliser och militärer.

– Men jag tror att det kommer att bli så även i övriga länder, som i Sverige. Det kommer säkert att bli en tuffare kontroll på de som rör sig kring flygplatser och järnvägsstationer och andra ställen även i Sverige, säger Peter Eriksson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet