Foto: TT/Montage SVT

Eurovision tillbakavisar uppgifter: Flaggförbudet kvar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter från tidningen Ságat under fredagen ska Eurovision ha beslutat att tillåta den samiska flaggan under musiktävlingen. Men från officiellt håll tillbakavisar man påståendet.

I veckan har Eurovision Song Contest fått hård kritik för beslutet att inte tillåta samiska flaggor när musiktävlingen går av stapeln i Stockholm nästa vecka. En av anledningarna till att kritiken växt sig så stor är att Norges bidrag i tävlingen, Agnete, själv är same.

På fredagen rapporterade tidningen Ságat att Eurovision hade vänt i frågan och skulle tillåta Sápmis flagga. Men detta är inte klart i nuläget, säger Lili Assefa, pressansvarig för Eurovision.

– Det är en EBU-fråga, de tittar på det och det är under diskussion just nu, säger hon till SVT Kulturnyheterna.

Har inte ändrats ännu

Det är också European Broadcasting Union, EBU – och inte SVT – som avgör frågan om vilka flaggor som tillåts och inte tillåts i Eurovision-tävlingen. Lili Assefa vet inte var uppgifterna om att flaggförbudet hävts kommer ifrån, och hänvisar till EBU i frågan. Inte heller de säger att förbudet är hävt i nuläget:

– För tillfället har riktlinjerna inte ändrats. Eventuella förändringar i framtiden kommer bestämmas av referensgruppen, skriver Eurovisions kommunikationschef Paul Jordan i ett mejl till Sameradion/SVT Sápmi.

Med andra ord kvarstår förbudet mot den samiska flaggan under Eurovision. EBU sitter i skrivande stund i diskussioner om frågan.

SVT söker talespersonen för European Broadcasting Union.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.