Se när expressliften byggdes – skulle bli lyftet för Dundret

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Dundrets nya lift har startat. Sexstolsliften Dundret express ska bli klar till hösten och kommer kunna att transportera 2 000 skidåkare i timmen. Och inte bara skidåkare.

Snön har inte helt smält på lågfjället Dundret i Gällivare, men redan nu tar anläggningen sikte på nästa säsong. Nu grävs fundamentet till dalstationen till den nya 50 miljonerssatsningen Dundret express.

Resan till toppen kommer att ta under fyra minuter och kan ta så många som 2 000 skidåkare i timmen. Men egentligen är inte kapacitetshöjningen det viktiga.

– Den här typen av liftar finns ju på alla anläggningar i mellan-Sverige. Folk som hit förväntar sig det här. Jag tror att det här kommer att höja skidintresset i hela Norrbotten, säger Tommy Niva, vd för Dundret.

Det är inte bara skidåkare som kommer att dra nytta av liften. Den gör också Dundret till en året-runt-anläggning när även vandrare, midnattsolsspanare och andra kan ta sig upp.

– Det öppnar möjligheter för alla som vill ströva på Dundret, men också för att cykla och framför allt för att cykla downhill, säger Tommy Niva.

Just downhill-cykling råkar vara David Viltoks passion. Han har Dundret som hemmaberg, men har stora delar av världen som arbetsfält.

David Viltok tror att liftsatsningen skulle kunna bli ett lyft även för hans sport.

– Javisst, om man gör det bra så kommer det att lyfta allt. Men det spelar ingen roll om man har världens bästa lift om man inte satsar på backarna, säger han.

Vid Dundret har man ännu inte bestämt om det blir en satsning på mountainbike. Men frågan är aktuell med tanke på den nya liften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.