Foto: TT / Montage: SVT

Facebooks vd hyllar Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Datacentret i Luleå är en nyckel i företagets globala infrastruktur, skriver Mark Zuckerberg i ett inlägg.

Facebooks datacenter på Porsön i Luleå är företagets första anläggning utanför USA. I ett inlägg på den sociala mediesajten visar företagets medgrundare och vd Mark Zuckerberg nu upp datacentret för sina 81,5 miljoner följare, och förklarar varför de anser Luleå vara en optimal plats för verksamheten.

– Temperaturen i området ligger på under 10 grader de flesta dagar, så vi använder oss av stora fläktar för att dra in utomhusluften och på ett naturligt sätt kyla de tusentals varma servrarna i centrets breda hallar, skriver Mark Zuckerberg i inlägget.

Han skriver vidare att man som användare troligen inte tänker på Luleå när man delar saker på sajten, men att det är ett exempel på företagets avancerade infrastruktur. Vidare hyllar han också anläggningens arkitektur och design.

– När det var möjligt använde vi oss av de vackra träslagen och konsten i regionen för att visa upp lokalt hantverk.

Det första datacentrat i Facebooks anläggning invigdes 2013. Etableringen har hyllats av bland andra Luleås tidigare kommunalråd Karl Petersen, men också kritiserats – ifjol visade det sig att företaget inte hade något kollektivavtal med facket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.