• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Tomas Barsk, huvudskyddsombud, Mats Bäcklund, vice ordförande IF Metalls verkstadsklubb, Tomas Karlsson, ordförande IF Metall och Roger Forsberg, huvudskyddsombud menar att säkerheten på SSAB i Luleå försämrats rejält. Foto: SVT

Facket hotar stoppa produktionen på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

IF Metall kan komma att stoppa produktionen vid SSAB i Luleå på grund av underbemanning. Det framkom vid en information på onsdagen sedan ledningen sagt nej till att nyanställa 50 personer.

IF Metall menar att säkerheten på arbetsplatsen försämrats rejält för att organisationen blivit allt mindre. Och eftersom det blev blankt nej på kravet på nyanställning av 40 metallare och tio tjänstemän är facket nu beredda att ta till drastiska åtgärder.

Stoppar produktionen?

Om en vecka ska 80 skyddsombud kallas samman och få information om att produktionen ska stoppas – om de upplever att den inte är säker.

Krav på ökad säkerhet vid SSAB Luleå

– Så kommer vi absolut göra. Om vi inte kan jobba säkert på grund av den tajta bemanningen kan det bli så att vi måste stoppa produktionen. Det skulle slå hårt mot SSAB, men vi kan inte ta risken att vi ska drabbas av ännu ett dödsfall, säger Tomas Karlsson, klubbordförande för IF Metall vid SSAB-Luleå.

En fördubbling

Under 2016 inträffades 118 arbetsplatsolyckor vid SSAB i Luleå. Av de som drabbades var 26 frånvarande från jobbet en tid – en fördubbling på två år – och en person avled av sina skador.

– Vi måste våga sätta stopp när vi ser allvarliga brister i säkerhetstänket. Då är vi skyldiga att stoppa jobbet. Hellre det än att någon ska dö på jobbet. Då tar man hellre det det säkra före det osäkra och stoppar, säger huvudskyddsombudet Roger Forsberg.

SSAB:s platschef i Luleå, Nils Edberg, vill inte kommentera kravet.

– Vi vill diskutera det här internt och inte i media. Jag tycker att vi har en bra samverkan med IF Metall och vi är eniga om att sätta säkerheten främst, säger Nils Edberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krav på ökad säkerhet vid SSAB Luleå

Mer i ämnet