Foto: Polisens förundersökning

Knivhögg pojkvännens pappa – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Först misshandlade hon sin pojkvän, sedan knivhögg hon pojkvännens pappa. Nu döms en kvinna i 30-årsåldern i Överkalix till fängelse i 3 år och sex månader för grov misshandel.

Det var den 14 november som kvinnan var på en fest tillsammans med sin pojkvän. Men festen urartade och efter att först ha slagit sin pojkvän i huvudet med en kaffekopp och senare med en tillbringare tände hon en rökfackla. När pojkvännens pappa, som äger huset, blev arg gav hon sig på honom och högg honom i bröstet med en kniv. 

Gav offer första hjälpen

De andra deltagarna på festen lyckades få ut kvinnan från huset men genom att slå sönder ett fönster lyckades hon ta sig in igen. När kvinnan insåg att pojkvännens pappa höll på att förblöda försökte hon stoppa blodflödet genom att trycka kompresser i såret och ge andningshjälp.

Saknade avsikt att döda

Åklagaren hade yrkat på att kvinnan skulle dömas för misshandel och försök till mord. Haparanda tingsrätt anser dock inte att det är bevisat att hon haft för avsikt att döda. Rätten pekar även på två förmildrande faktorer: dels att kvinnan lider av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som gör att hon har svårt att kontrollera sitt handlande och att hennes agerande efter knivhugget visar att hon inte var likgiltig inför hans död.

Kvinnan har erkänt både att hon misshandlat den före detta pojkvännen och att hon knivhuggit pojkvännens pappa. Hon betonar dock att hon inte haft uppsåt att döda. Hon är sedan tidigare dömd för att ha knivskurit en man och hade bara några månader tidigare avtjänat det straffet.

Kvinnan döms till fängelse i 3 år och sex månader. Hon ska även betala skadestånd till både den före detta pojkvännen och dennes pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.