I november i fjol sköt mannen med hagelgevär i byn Suijavaara nära Karesuando. Nu har domen fallit. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion/SVT Sapmi

Fängelse för Suijavaaraskytten

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som var misstänkt för att ha skjutit med gevär i byn Suijavaara och senare tänt eld på ett hus i Svappavaara döms till fängelse i två år och och tre månader.

Det var i november i fjol som mannen orsakade oro i Suijavaara efter att ha avlossat ett antal gevärsskott mot brevlådor, fasader och fönster i byn Suijavaara. Mannen själv kunde varken erkänna eller förneka händelsen.

Han var enligt egen utsago berusad och har bara vaga minnesbilder av att han var i Suijavaaara den aktuella dagen. Mannen döms nu för skadegörelse efter händelsen.

Han döms också för mordbrand efter att ha tänt eld på ett hus i Svappavaara början av i februari. Han bröt sig in i villan där föräldrarna till sin före detta flickvän bor. Efter att ha konstaterat att ingen var hemma samlade han ihop en hög med kläder, hällde på eldfarlig vätska och tände på.

Enligt åklagaren fanns det risk att branden hade kunnat sprida sig till intilliggande hus och riskerat ännu större skada och till och med risk för människors liv.

Mordbrand har ett straffvärde på lägst två års fängelse och tingsrätten gick på den linjen när man dömer mannen till två och tre månaders fängelse.

I samband med inbrottet i Svappavaaravillan skrev han med blod på sängkläderna och döms för skadegörelse för detta. Han döms också för grovt rattfylleri efter att ha kört med 1.14 promille alkohol i blodet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.