Trappen där mannen hittades död. Nu döms två män för att ha tagit hans liv. En av de dömda får 16 års fängelse för mord, den andre döms för grov misshandel till psykiatrisk vård. Foto: Polisen/ur förundersökningen

Fängelse och vård för mordet i källartrappan i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen för de två män som har åtalats för att ha misshandlat en 36-årig man i Malmberget så svårt att han avled. Gällivare tingsrätt dömer den 31-årige mannen till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel på Malmbergsbon, och den 32-årige mannen som hela tiden nekat döms för mord till 16 års fängelse och utvisning.

Det var i juli 2015 som mannen hittades död vid foten av sin egen källartrappa av anhöriga. Någon gång mellan den 17 juli och 20 juli ska misshandeln av mannen ha skett.

Enligt åklagaren visar blodstänk i bostaden på att misshandeln ska ha börjat på övervåningen, att offret sedan ska ha trillat ner för trappan och därefter fått ta emot ytterligare slag och sparkar. Bland annat berättar 31-åringen själv att tryckt en spade mot halsen på offret. Sammanlagt hittades över 230 skador på den dödes kropp.

36-åring hittad död i Malmberget

Männen som alla rörde sig i samma kretsar kände varandra sedan tidigare men något motiv har inte framkommit under rättegången.

Ena nekar och den andre erkänner

Under rättegången nekade den 32-årige mannen helt medan den 31-årige gjorde vissa erkännanden. Han menar dock att han misshandeln skedde på 32-åringens uppdrag.

Så här sa 31-åringens advokat Inga-Lill Staffansson under rättegången:

– Han erkänner att han har varit med och gjort det här men på grund av en allvarlig haschpsykos kan man inte säga att han har något uppsåt. Han har blivit hotad av 32-åringen. Om han inte gör saker och ting kan han bli utsatt.

Rätten tror på 31-åringens berättelse

Tingsrätten bedömer att 31-åringens detaljrika beskrivning av händelsen är riktig och menar att det är troligt att hans roll under misshandeln har skett under hot.

Den 32-årige mannen har hela tiden undvikit att svara på frågor och inte heller kunnat förklara varför hans blod hittats på flera ställen i källartrappen. Han döms för mord, medan 31-åringen döms för grov misshandel. 31-åringen bedöms lida av en allvarlig psykisk störning och döms till psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Försvårande att offret lämnades att dö

Tingsrätten skärper straffet från praxis 14 års fängelse för mord till 16 års fängelse för 32-åringen, då den dödade mannen var vid liv när männen lämnade honom, men de ändå valde att inte kalla på hjälp. Det är försvårande omständigheter som motiverar ett längre straff än normalfallet, menar tingsrätten.

De båda dömda ska tillsammans betala skadestånd till anhöriga på totalt drygt 130 000 kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

36-åring hittad död i Malmberget

Mer i ämnet