Lisa: ”Får inte den hjälp jag behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa, en ung kvinna i Norrbotten med självskadebeteende och ADHD upplever inte att hon får den hjälp hon behöver från psykiatrin. ”En nertrappning i öppenvården medför att jag kraschar” säger hon.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner. Det har varit dalar, perioder när jag inte ens orkat ta mig upp ur sängen och perioder där jag inte har velat leva, säger den unga kvinnan när vi träffar henne i lägenheten där hon bor tillsammans med sin man.

Vi kan kalla henne Lisa, för hon vill vara anonym. Lisa lider av emotionellt instabil personlighetsstörning, ADHD och självskadebeteende.

– Det här med att skära har varit ett sätt att få ut smärtorna som jag känner inombords. Sen när det inte gav effekt längre blev det tabletterna som blev tillflykten, säger hon

Ingen hjälp

Lisas underarmar är fulla med ärr både tvärs över och längs med pulsådern. De senaste åren har blivit många akuta besök på jourcentralen för Lisa.

– Antingen limmar de eller så tejpar de eller så syr de. Ibland skickar de upp mig till kirurgen på Sunderby sjukhus, berättar hon.

Jourcentralen har oftast velat skicka henne vidare till psykiatrin på Sunderby sjukhus och ofta har hon då åkt dit frivilligt. Men på sistone har hon inte velat åka för hon upplever att hon ändå får någon hjälp, för även om hon läggs in så får hon bara kvar en eller två nätter.

– Det hinner jag inte landa på, säger hon.

Hamna på fötter tar tid

Lisa skulle istället vilja bli inlagd en längre tid, så som hon blev en gång för två år sedan. Då upplevde hon att det hjälpte henne att bli mer stabil.

– Kanske två tre månader för att allt ska lägga sig, så att jag hamnar på fötter. Och för att de ska ha koll över medicineringen. Jag tycker jag har för mycket medicin och de lägger bara på utan att rensa och kolla vad jag har egentligen får, säger hon.

Läkarna menar att det ska skötas i öppenvården men Lisa menar att det inte fungerar:

– En nertrappning i öppenvården medför att jag kraschar, säger hon.

Hon säger att många gånger när hon sökt vård utan att ha skadat sig själv så har hon inte fått någon hjälp alls.

– När jag kommer in ibland så tar de bara emot mig och så skickar de hem mig. Och så slutar det med att jag kommer in senare, kanske samma dag, och antingen har skurit mig eller tagit överdos. Och sen får jag ändå bara stanna en till två dagar, säger hon.

Lisa har erbjudits plats på ett LSS-boende men vill bo kvar i sin egen lägenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.