I en intervju i tidningen Dagens Arbete säger Anders Ferbe, IF Metalls ortdförande, att domen skickar en viktig signal till industrier som hyr in personal eller anlitar entreprenörer. Foto: TT

Ferbe: ”En oerhört viktig dom”

Uppdaterad
Publicerad

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe ser dagens fällande dom mot Nordkalk som oerhört viktig.

I en intervju i tidningen Dagens Arbete säger Anders Ferbe att domen skickar en viktig signal till landets industrier som hyr in personal eller anlitar entreprenörer.

– Domen visar att man faktiskt tar arbetsplatsolyckorna på allvar. Det är oerhört viktigt att Luleå tingsrätt på det här sättet pekar nu ut vem som har arbetsmiljöansvaret, säger Anders Ferbe till Dagens Arbete.

Något annat än att gå på åklagarens linje och fälla Nordkalk för grovt arbetsmiljöbrott hade inte varit rimligt, enligt honom. Han tycker också att en fällande dom, som riktas både mot bolaget och platschefen, sänder en viktig signal till alla som är aktiva inom arbetsmiljöfrågor.

– Domen kan fungera preventivt och få arbetsgivare som inte är så noggranna att tänka sig för innan man utsätter människor för risker, säger Anders Ferbe och fortsätter:

– Vi hoppas att domen också får effekten att andra arbetsmiljöbrott som anmäls får en skyndsam behandling.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: ”En oerhört viktig dom”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.