#fikamedSVT i Gunnarsbyn

Publicerad

Asylfrågor och vikten av att tipsa journalister – det pratades det om i Gunnarsbyn när SVT kom på besök.

Fika med SVT är en satsning som görs i hela landet. SVT vill komma närmare publiken och få inspel på vad som engagerar och hur vår nyhetsrapportering uppfattas.

I Gunnarsbyn var Norrbottens nyhetschef Anna-Sofia Wirén med, liksom reportrar och riksnyheternas ansvariga Ulf Johansson som bara sällan har besökt Norrbotten tidigare.

Det pratades mycket asylfrågor under fikat. Byborna bad oss också ta fram fler konstruktiva nyheter – att lyfta fram goda exempel.

Och Jenny Engström från Gunnarsbyn var nöjd efter mötet.

– Fantastiskt roligt att SVT tar initiativet och kommer ut till befolkningen.

Vad tar du med dig härifrån?

– Jag tar med mig att vi behöver bli bättre på att tala om för er vad som händer här ute och hur allting är här egentligen, säger Jenny Engström.

Känner du igen dig i den bild som nu ges av Gunnarsbyn?

– Ja i det stora hela så gör jag det. Många gånger så skildras ytterligheterna, men i det stora hela så tycker jag ändå att det är en bra bild av hur det är på landsbygden.

Det pratades mycket om migrationsfrågor och så vidare under mötet, är det någonting som som ni tänker på och diskuterar mycket?

– Migrationsfrågan är väldigt stor i Gunnarsbyn. Vi är ungefär 170-180 personer i Gunnarsbyn och jag tror att 50 tal är asylboenden, säger Michelle Staaf. Så det blir ju en väldigt stor fråga. Att få den integrerade med oss och oss med dem. Det är väldigt intressant tycker jag.

Naser Ahmady vill se mer nyheter från sitt hemland.          

– Ja, de visar mycket från Syrien men inte från Afghanistan.

– Det är alldeles för sällan som vi träffar publiken och får input av dem om vad de tycker om vårt innehåll. Så det var jättekul, säger Anna-Sofia Wirén, redaktionschef för SVT Nyheter Norrbotten.

Vad är hela poängen med det?

– Ja det är just att komma ut och prata med publiken. Det är lätt att vi sitter på kammaren på och funderar på vad vi tror att publiken vill ha. Men man kan få en helt ny bild när man verkligen pratar med människor. Så det har varit otroligt värdefullt, säger Anna-Sofia Wirén. Och just här i Gunnarsbyn har vi fått träffa nya svenskar och höra vad de har för behov och hur det ser på SVT:s innehåll. Det är också viktigt för oss.

Och sedan gick turnén vidare.

På tisdag kväll fikas det i Vuollerim, och på onsdag vid lunch fikar SVT i Pajala med Tornedalingars riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.