Finansmän köper Northlands konkursgruva

Uppdaterad
Publicerad

Fem finansmän har köpt delar av Northlands konkursgruva för 50 miljoner kronor. Däremot köper de inte rätten att driva gruvan vidare.

– Vi vill göra ett sista försök. Det vore förfärligt att låta allt detta bara försvinna, säger Mats Leifland, styrelseproffs och före detta vd på byggbolaget Peab.

Det är Carl-Henric Svanberg, Mats Paulsson, Bert Nordberg, Erik Selin och Bruce Grant  som köper delar av Northlands konkursgruva.

Northland konkurs

De fem finansmännen har via bolaget Abecede köpt vissa av tillgångarna i Northland Resources konkursade gruva i Kaunisvaara utanför Pajala. De köper anrikningsverket som bearbetat malm för vidare försäljning, delar av logistikkedjan, samt 134 järnvägsvagnar som har använts för att transportera järnmalmen till Narvik.

”Ett vågspel”

Det handlar om ett svårt vågspel, enligt Mats Leifland. Går det dåligt går pengarna förlorade.

– Vi måste få ett bra avtal med LKAB om att köpa malm och vi måste ha ett transportavtal. Dessutom krävs ytterligare investeringar.

Köparna siktar på att ta ett nytt beslut om ett halvår. Om allt löst sig kan de få igen pengarna med råge. Om driften kommer igång kan det ge 500 nya jobb.

– Men det handlar inte om vinst i första hand utan om att rädda jobb. Det brukar ju heta att först kommer sju magra och sen sju feta år. Vi hoppas att konjunkturen vänder, mineralpriserna vänder upp och driften blir lönsam. Vi tror på idén, säger Mats Leifland.

I ett pressmeddelande säger konkursförvaltaren Hans Andersson: ”Jag och köparen är nöjda och glada över att man på detta sätt behåller en möjlighet för en återuppstart av anrikningsverket och gruvan. Det kan ge förutsättningar till hundratals nya arbetstillfällen och en positiv utveckling av basindustrin i regionen”.

De köper miljardanläggningen

De fem köparna är alla toppchefer.

Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg

Peabs huvudägare Mats Paulsson,

Vestas ordförande Bert Nordberg

Balders vd Erik Selin

Tele 2:s tidigare ordförande Bruce Grant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland konkurs

Mer i ämnet